16 Nisan 2015 Perşembe

Uzay Kavramı Üzerine...



Uzay Boşluk mudur?

Yazar : Doç. Dr. Berkay CAMGÖZ    


Günümüzde öğretilen uzay kavramı, bizden yüzlerce kilometre uzakta başlayan, içinde gök cisimlerinin yüzdüğü vakumlu bir boşluktan ibarettir. Mutlak bir boşluk olarak anlatılır. Bu nedenle insanlar onun bir tür yokluk olduğunu zannederler.

13 Nisan 2015 Pazartesi

„Geist“ Kavramı



Almanca „Geist“ kavramı  tarihsel süreçte, filozofi, teoloji, psikoloji ve günlük dilde  farklı  anlamlarda kullanılıyor.

Bilinç bağlamında insanın bilişsel yeteneklerini  kullanma yetisi; yani dikkat, bellek, konsantrasyon, dili kullanma ve anlama, ögrenme, muhakeme, problem cözme ve karar verme gibi bir grup zihinsel süreci anlatan, hipnoz ve trans hallerini de içeren bir terim.





4 Nisan 2015 Cumartesi

Erich Fromm / Robotlaşan Birey ve Yalancı Benlik

                                                    ÖZGÜRLÜK KORKUSU`ndan alıntı     Erich Fromm 


Çoğumuz, düşünme, hissetme ve dilediği gibi davranma özgürlüğüne sahip bireyler olarak düşünülürüz. Kuşkusuz bu, çağdaş bireycilik konusundaki genel görüş olmakla kalmamakta, aynı zamanda her birey, kendisinin "kendisi" ve düşüncelerinin, duygu ve isteklerinin "kendisine ait" olduğuna içtenlikle inanır.
Bununla birlikte, aramızda gerçek bireyler vardır gerçi ama, çoğu durumda bu inanç biryanılsama, hatta bu durumdan sorumlu koşulların ortadan kaldırılmasına giden yolu tıkaması açısından, tehlikeli bir yanılsamadır.