31 Temmuz 2014 Perşembe

POSTMODERNIZM / Edebiyat Teorileri ders Notları


                                                
     “Avrupa’da bir hayalet geziniyor: Postmodernizm…Postmodern hayaletin dokunmadığı neredeyse tek bir entelektüel faaliyet alanı yok. Bu hayalet , mimariden zoolojiye kadar her kültürel disiplinin üzerinde iz bırakıyor;biyoloji, ormancılık, coğrafya, tarih, hukuk, edebiyat ve tüm sanat dalları, tıp ,siyaset, felsefe vb.’ye kadar uzanıyor. Ancak bu şekilsiz varlık gene de bir hayalet ve oldukça korkunç bir hayalet olarak kalıyor….’(Thomas D. Dochherty, ’Postmodernizm:Giriş’, s.7)  

Atatürk'ün 30 Ekim 1923 tarihinde ülkenin genel durumu hakkında İsmet Paşa'ya suduğu rapor


"SEVGİLİ Paşam, Cumhuriyet'in ilk başbakanı olarak seni düşünüyorum. Dur, hiç itiraz etme. Niye seni seçtiğimi şimdi anlayacaksın. Bizi yine büyük bir savaş bekliyor. Durumumuzun bir bölümünü Cephe Komutanı ve Lozan Başdelegesi olarak elbette biliyorsun. Büyük devletlerin bu sefil duruma bakarak, kısa zamanda pes edeceğimizi sandıklarını Lozan dönüşü sen bize anlattın. Ben sana şimdi bildiğinden daha da acıklı olan genel durumu özetleyeceğim. Bize geri, borçlu, hastalıklı bir vatan miras kaldı.

6 Temmuz 2014 Pazar

Kaybolan Anahtar / Sâmiha Ayverdi

KAYBOLAN ANAHTAR, Sayfa 234

Muharrem-i Şerif Hakkında


Samiha Ayverdi'nin Kaybolan Anahtar adlı kitabı bir bakıma bizim yeniden dirilişimizin anahtarıdır. Adeta, yılların tortuları altında gizli kalmış baha biçilmez muhteşem bir hazinenin Kaf Dağı'nın arkasına savrularak kayıplara karışmış anahtarını arayıp bu hazineye yeniden kavuşmak gayretinin aziz macerasıdır ki bu hazine bizim milli kültürümüzün ve mânevi değerlerimizin, yani, bizi biz yapan özelliklerimizin bütünüdür.


2023 Senesinde Türkiye Mevcut Olmayabilir

 
  Durmuş Hocaoğlu

Düsünür, yazar, akademisyen

Mülakat
 
 
             2023-İkibinyirmiüç Dergisi / Sayı: 101,   15 Eylül 2009




2 Temmuz 2014 Çarşamba


 


"İnsan mensup olduğu milletin varlığını ve saadetini düşündüğü kadar bütün cihan milletlerinin huzur ve refahını da düşünmeli ve kendi milletinin saadetine ne kadar kıymet veriyorsa bütün dünya milletlerinin saadetine hadim olmaya elinden geldiği kadar çalışmalıdır. Çünkü dünya milletlerinin saadetine de çalışmak diğer bir yoldan kendi huzur ve saadetine çalışmak demektir. Dünyada ve dünya milletleri arasında sükun, vuzuh ve iyi geçim olmazsa bir millet kendi kendisi için ne yaparsa huzurdan mahrumdur. En uzakta zannettiğimiz bir hadisenin bize bir gün tesir etmeyeceğini bilemeyiz. Bunun için beşeriyetin hepsini bir vücut ve her milleti bunun bir uzvu addetmek icap eder. Bir vücudun parmağının ucundaki acıdan diğer bütün aza müteessir olur.”
M.Kemal ATATÜRK
17 Mart 1937
(Romanya Dışişleri Bakanı ile yapılan görüşmeden)